Get Directions

Livestock

To Educate & Have Fun

The Livestock Department near gate 5 on Avenue “F” is ready to welcome you to the 162nd edition of the Bloomsburg Fair. We are excited to continue sharing with you daily mutton busting (kids riding sheep, like featured at rodeos) in our Sunset Ice Cream Livestock Outdoor Ring. Daily mutton busting signups for the children will take place at the outdoor ring. We have numerous educating and entertaining demonstrations for you in this ring by 4-H kids and their animals, pigs and people program, miniature horses, team of oxen, Gypsy, Vanner and Friesian horses, among other invited guests. You will not want to miss our 4-H horse and pony drill team perform daily in the large livestock arena, sponsored by Vance’s Apple dumplings. We are able to share with you again this year a (6) Horse Percheron Cinderella Hitch from BeeTree Trail Farms. These gentle giants weigh close to a ton (a piece) and will be on exhibit daily. Penn Cheese, our fair sponsor, made cheese from our milk collected in our milking parlor from last years fair. We are educating about milk products and giving the opportunity to purchase cheese made from our fairs milk.

Don’t miss our designated kids area where farmer bloom, our fair’s mascot, will be stationed among other fun things for kids to do and learn about livestock & agriculture. In this kids area we will have a homemade cow with imitation components for the kids to milk, a scavenger hunt, peddle tractor course. The ever popular corn box is in great shape and ready for the Hundreds of Kids that play in this daily. There will be plenty to see and do, while learning about raising animals and farming.

We have very competitive livestock shows throughout fair week for Dairy Cattle, Sheep, Dairy Goats, Market Goats, Swine & Breeding Beef. The 4-H kids get to show off there Dairy Cattle, market lambs, steers, goats and swine during the 4-H shows. There will be a sale of the 4-H market animals in the small arena on Friday night at 6:00. This sale gives 4-H members a chance to make money for college or start a business. 4-H club members will be offering to have your picture taken with a calf, lamb, donkey, horse or goat.

Agility Dogs will perform on Monday at noon, Tuesday at 7:30pm, Wednesday at noon and Thursday at 5pm.

We are very excited about our very successful Horse Pulling contest and have received more sponsorships to be put towards the premiums. Also a fan favorite is the Mini Horse Pull which is held Saturday morning at 9:30am. The pony pulling on Saturday afternoon is always a well attended event.

The news media is invited to attend the 31st anniversary Hoe-down to be held in the Large Arena on Wednesday evening at 7pm. The following companies are proud to be sponsors of this event held for exhibitors and their families:

  • Hatfield Quality Meats
  • Sunset Ice Cream
  • Stroehmann & Maier’s Bakeries, Inc.
  • Middleswarth Potato Chips
  • Giant Food Stores, Inc.
  • Catawissa Bottling Co.
  • Dairy Farmers of America
  • R.U. Troutman & Son, Distributors of Middleswarth Potato Chips
  • The Bloomsburg Fair

Jim Vance’s Apple Dumplings on Avenue “E”, in combination with the Bloomsburg Fair, is once again sponsoring the Horse & Pony Drill Team for your daily entertainment.

We are glad that Yoder Way Builders have sponsored a red and white domed pole barn for the Livestock Area you can see this great arched barn from Rt. 11.

Cinderella Carriage Rides will be available this year with the Percheron horse hitch see the schedule for more details.

Jeff B. Giger
Supt. of Livestock

Livestock Events 2017

An Educational and Entertaining Week of Events

Friday Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian Horses 6:00pm Sunset Ice Cream Outdoor Ring
4-H Horse & Pony Drill Team 8:00 – 9:00 pm Large Arena
Saturday 4-H Vocational Horse Show 9:00am Large Arena
Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian Horses 10:00am Sunset Ice Cream Outdoor Ring
Fleece to Shawl Competition 1:00 – 3:30pm Small Arena
Shawl Judging (Auction to follow) 3:30 – 4:15pm Small Arena
Hitch Percherons & Friesian Horse (after 4-H Horse Show) 4:00pm Large Arena
Shawl Auction 4:15pm Small Arena
Sunday Hitch Percherons & Friesian Horse 1:00pm Tractor Parade
4-H Horse & Pony Drill Team 4:00pm Large Arena
Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian Horses, Team Percherons 5:30pm Large Arena
Monday Judging 4-H Swine 8:00am Small Arena
FFA Skil-A-Thon Judging Team 9:00am Large Arena
Judging 4-H Breeding Beef 1:00pm Large Arena
Judging 4-H Rabbit 2:00 – 4:00pm Small Arena
Judging 4-H Beef 2:00pm Large Arena
Judging Dairy Beef 3:30pm Large Arena
Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner Horse 6:00pm Large Arena
Percherons & Friesian Horse 6:30pm Large Arena
4-H Poster Contest 7:00pm In Front of Large Arena
4-H Horse & Pony Drill Team 7:00 – 8:00pm Large Arena
Tuesday Judging 4-H Market Lambs 8:00am Small Arena
Judging Color Breed Cattle 9:00am Large Arena
Judging 4-H Sheep 12:00pm Small Arena
Judging 4-H Market Goats 2:00pm Small Arena
Judging 4-H Breeding Market Goats 4:30pm Small Arena
Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner Horse 5:00pm Large Arena
Hitch Team Percherons & Friesian Horse 5:30pm Large Arena
4-H Horse & Pony Drill Team 6:00pm Large Arena
Agility Dogs 7:30pm Large Arena
Wednesday Judging Holstein & Red & White Cattle 9:00am Large Arena
Judging Dairy Goats 9:00am Small Arena
Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian Horses 10:00am Sunset Icecream Outdoor Ring
Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian Horses 6:00pm Sunset Icecream Outdoor Ring
Livestock Banquet (Livestock Exhibitors Only) 7:00pm Large Arena
Thursday Judging 4-H Dairy Cattle 9:00am Large Arena
Judging Open Sheep 9:00am Small Arena
Judging Supreme Champ Dairy Cow from Open Show After 4-H Dairy Show Large Arena
Judging Breeding Market Goats 2:00pm Small Arena
Agility Dogs 5:00 – 6:00pm Large Arena
4-H Horse & Pony Drill Team 6:00 – 7:00pm Large Arena
Hitch Percherons, Friesian Horse & Team Oxen 7:00 – 7:30pm Large Arena
Livestock Fun Night 7:30pm Large Arena
Cow Chip Bingo 8:30pm Large Arena
Friday Percherons & Friesian Horse – $5.00(Includes all Horse Shows) 9:30am Large Arena
Gypsy Vanner, Team Oxen, Miniature Horses 9:30am Large Arena
Lightweight Horse Pulling 10:00am Large Arena
Heavyweight Horse Pulling 1:00pm Large Arena
4-H Horse & Pony Drill Team 4:00-5:00pm Large Arena
4-H & FFA Livestock Sale 6:00pm Small Arena
Hitch Percherons, Gypsy Vanner, Friesian Horse, Team Oxen, Miniature Horses 7:00pm Large Arena
Saturday Hitch Percherons & Friesian Horse 9:15am Large Arena
Gypsy Vanner, Team Oxen, Miniature Horses 9:15am Large Arena
Mini Horse Pulling 9:30am Large Arena
Light & Heavyweight Pony Pulling 1:00pm Large Arena
4-H & FFA Supreme Showman Contest 1:00pm Small Arena
4-H Horse & Pony Drill Team 4:30pm – 5:30pm Large Arena

Daily Demonstrations in Livestock Area

Saturday through Saturday

  • Percherons 6-Horse Hitch owned by Dave & Susie Rohrbach, Bee Tree Trails, Shartlesville, PA
  • Team of Percherons, owned by Jesse Fisk, Bloomsburg, PA
  • Gypsy Vanner Horse & Friesian Horse, owned by Heather Mason, Berwick, PA
  • Team of Oxen, owned by Ralph & Judy Hartzell, East Nassau, NY
  • Miniature Horses, owned by Donna Julius, Bloomsburg, PA
  • Livestock Kids Area: Pedal tractors, corn box, Farmer Bloom mascot, mutton busting & 4-H demos in Sunset Ice Cream Outdoor Ring, scavenger hunt & milking an imitation cow

Sunset Ice Cream Livestock Outdoor Ring – 2017

(Schedule Subject to Change)

Mutton Busting sign-ups daily for children (50 lbs and under)

Friday 6 pm – Team Oxen, Miniature Horse, Gypsy Vanner & Friesian Horse
Saturday 10 am – Miniature Horses, Team Oxen, Gypsy Vanner & Friesian
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
1 pm – Knelly’s Sheep Agility
2 pm – PA Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – CART (County Animal Response Team)
5 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
6 pm – 4-H Horse Presentation
7 pm – Miniature Horses, Team Oxen, Gypsy Vanner
Sunday 10 am – Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Mutton Busting / Knelly’s Sheep Agility
1 pm – 4-H Horse Presentation
2 pm – Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – Logan Bellum pigs & livestock
5 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
6 pm – 4-H Horse Presentation
7 pm – Open for livestock volunteers
Monday 10 am – Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Dog Agility
1 pm – 4-H Horse Presentation
2 pm – Mutton Busting / Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – Knelly’s Sheep Agility
5 pm – 4-H Horse Presentation
6 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
7 pm – Open for livestock volunteers
Tuesday 10 am – Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Mutton Busting / Logan Bellum pigs & livestock
1 pm – 4-H Horse Presentation
2 pm – Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – 4-H Horse Presentation
5 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
6 pm – Knelly’s Sheep Agility
7 pm – Open for livestock volunteers
Wednesday 10 am – Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Dog Agility
1 pm – 4-H Horse Presentation
2 pm – Mutton Busting / Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
5 pm – 4-H Horse Presentation
6 pm – Team Oxen, Miniature Horses, Gypsy Vanner & Friesian
Thursday 10 am – Gypsy Vanner & Friesian, Miniature Horses & Team Oxen
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Mutton Busting / CART (County Animal Response Team)
1 pm – 4-H Horse Presentation
2 pm – Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
5 pm – 4-H Horse Presentation
6 pm – Open for livestock volunteers
7 pm – Miniature Horses & Gypsy Vanner Horse
Friday 10 am – Knelly’s Sheep Agility
11 am – Pigs and People program by Paul Yoachim
12 pm – Gypsy Vanner & Friesian, Miniature Horses & Team Oxe
1 pm – Mutton Busting / 4-H Horse Presentation
2 pm – Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – Open for livestock volunteers
5 pm – Mutton Busting / Open for volunteers
6 pm – 4-H Horse Presentation
7 pm – Open for livestock volunteers
Saturday 10 am – FFA & 4-H Garden Tractor Safety Instructions
11 am – FFA & 4-H Garden Tractor Driving Demonstration
12 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
1 pm – Mutton Busting / 4-H Horse Presentation
2 pm – Pa Equine Association Horse Presentation
3 pm – Pigs and People program by Paul Yoachim
4 pm – Mutton Busting / Open for livestock volunteers
5 pm – 4-H Rabbit Jumping Demonstration
6 pm – 4-H Horse Presentation
7 pm – Gypsy Vanner & Friesian, Miniature Horses & Team Oxen

Carriage Ride Times 2017

*ALL RIDES WILL BE GIVEN ON THE BACK SIDE OF THE RACE TRACK

Day Time
Saturday No rides scheduled at this time.
Sunday 4:00pm to 8:00pm ?
Monday 4:00pm to 8:00pm ?
Tuesday 4:00pm to 8:00pm ?
Wednesday 4:00pm to 8:00pm ?
Thursday 4:00pm to 8:00pm ?
Friday 4:00pm to 8:00pm ?
Saturday 12:00pm to 4:00pm ?

$5 / person, lap children under 5 free (must sit on lap of an adult)

Private couple ride $20